Ahad, Jun 29

Ramadhan : Didikan untuk menjadi orang soleh.

Ada banyak perkara yang menjadi keistimewaan dengan kedatangan bulan Ramadhan. Antaranya ialah umat ini diasuh oleh Allah dengan beberapa kaedah untuk  menjadi orang soleh.

Pertama dalam perkara-perkara utama menjadi orang soleh ialah menjaga makan dan minum. Dari sini kita mampu mengawal minda dan anggota dari terpesong dari landasan syariat.

Perkara kedua  ialah dengan hadirnya Ramadhan mudah mengawal keinginan nafsu dan apa jua yang melalaikan. Dalam Al Quraan Allah menyatakan bahawa untuk membuang tabiat yang buruk hendaklah dengan memperbanyakkan tabiat yang baik. 

Firman Allah berbunyi :

 ﺇِﻥَّﺍﻟْﺤَﺴَﻨَﺎﺕِ ﻳُﺬْﻫِﺒْﻦَ ﺍﻟﺴَّﻴِّﺌَﺎﺕِ ﺫَﻟِﻚَ ﺫِﻛْﺮَﻯ ﻟِﻠﺬَّﺍﻛِﺮِﻳﻦَ
Artinya: “Sesungguhnya perbuatan- perbuatan yang baik itu menghapuskan perbuatan- perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat (QS. Huud : 114).

Maka nafsu yang lemah akan menguatkan amalan. Nafsu yang terdidik dengan ketakwaan akan mencari kebaikan dan akan merasa lemas dan cemas dengan keburukan dan kemaksiatan.

Perkara yang ketiga yang menjadi adat orang-orang soleh ialah memperbanyakkan amalan soleh dan ibadah sunnat.

Tanda amalan soleh dan ibadah sunnah itu diterima Allah, akan ada di dalam hati rasa insaf dan bersyukur kerana kita dipilih olehnya untuk melaksanakan amalan-amalan tadi, walaupun kita ini penuh dengan keburukkan dan kebiadapan terhadap-Nya.

Perkara yang keempat yang menjadi tabiat orang-orang soleh ialah mengikis kecintaan pada dunia. Dengan ini perbanyakkan sedekah dan kebaktian.Bahkan Baginda dikatakan lebih pemurah di bulan Ramadhan ini bagaikan angin yang diutus bergerak deras tanpa teragak-agak untuk bersedekah dengan sesuatu halangan.

Perkara kelima ialah menjauhkan lembung dari tempat tidur.Jika kita diberi kesempatan ini maka jangan lepaskan peluang. Kerana antara yang menjadi penyesalan di hari akhirat kelak ialah kita terlepas peluang bermunajat di malam hari walaupun kita mampu melakukannya.

Perkara keenam dari  tingkah laku orang-orang soleh ialah mereka akan bangun sebelum subuh. Mencari keampunan Allah. Ketika mana suara tarhim kedengaran dari masjid, kita hendaklah menghayatinya dan meringankkan lidah untuk beristighfar.


Berada dalam Ramadhan bermakna kita diberi peluang untuk menebus dosa-dosa dan mendapat keampunan. Berada di dalam Ramadhan bererti kita dihargai jika kita benar-benar mahu berubah.

Maka kita bukan sahaja patut bersyukur diberi Ramadhan bahkan mengharapkan hidup kita akan sentiasa diisi dengan ruh Ramadhan selepas ketiadaannya. Amin.

1 ulasan:

Sergey Popov berkata...

Голые дешеві повії києва
Я ЛЕДИ С ШИКАРНЫМ БЮСТОМ,ФОТО мои!УВАЖАЕМЫЕ ГОСПОДА Я ИНДИВИДУАЛКА НА ЗВОНКИ ОТВЕЧАЮ ЛИЧНО,ПРИНИМАЮ У СЕБЯ,ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ПОРЯДОЧНЫХ И СОЛИДНЫХ МУЖЧИН В ИНТИМНОЙ ОБСТАНОВКЕ ДЛЯ ТОГО ЧТОБ ВЫ ПОЧУВСТВОВАЛИ РЕЛАКС!КОНФИДЕНЦИАЛЬНОСТЬ С судьбою не ведут предварительных переговоров.

Tetamu Istimewa

Label

Adab (7) Adab suami isteri (14) akidah (16) amalan (3) angau (3) Athiest (2) Balasan (4) bauan syurga (1) Berjemaah (3) Bisikan jahat (6) Bulan Rajab (2) cemburu (2) Cinta Rasul (24) Dairiku (27) Deria rabbani (4) Diari Aisyah r.ha (11) Doa (10) Doa dan amalan (40) Dosa (12) Dugaan Hidup (15) EX-SMAKJ (3) Guru (5) Hijrah (8) Hikmah (23) Ibu (8) Imam As Syafie (3) Imam Ghazali (5) Imam Malik (1) Injil (1) insafi (1) israk dan Mikraj (4) Isteri2 Nabi (6) Isu (3) jiwa songsang (1) kasih sayang (8) kata pujangga (4) kata-kata hikmah (31) Keluh kesah (3) Kenapa Ibu? (8) Kisah dongeng (6) kisah orang soleh (9) kisah padang pasir (10) Kisah pedoman (76) kisah persahabatan (3) Kisah sahabat (23) Kisah Tabien (2) kisah teladan (9) kubur (5) Ladang Pamol (1) Lapar Nabi (5) Madrasah Arabiah Kluang (3) Mahad Johor (3) Masalah (4) Masjid Al Azhar (4) Mesir (8) mimpi (7) Muhasabah (6) Muslihat Musuh Islam (9) nafsu (4) nasihat (10) Pak Tua (14) pedoman (8) Pedoman Al Quraan (13) Pedoman Hadis (17) Peringatan (7) Pesanan (90) Pesanan Umar (3) puasa (4) Qiamat dan Alamatnya (5) Ramadan (27) rawati angau (2) Renungan (12) Saidina Umar (8) Selamat hari guru (5) selawat (3) SMAKJ (4) solat (8) syaitan (5) Syiekh Ibnu Ato' Iskandari (5) Tabiat Buruk (5) Takwa (5) Tarbiyah nafsu (26) Teladan (6) tips kesihatan (3) Tok guru (12) Tragedi (3) Uji Minda (5) Umar Abdul Aziz (5) wahai anak (37) wahai anak didikku (45) wahai anak murid (1) wahai da'ie (32) wahai daie (1) wahai hamba Allah (27) Wahai insan (24) wahai mufti (1) wahai nafsu (27) wahai pejuang (2) wahai pemimpin (16) wahai ulama (9) wahai umat (10)